Які фото в QR-меню спонукають замовити страву?

18.07.2024

Процес зйомки фото страви для меню за qr кодом

У сучасному світі цифрових технологій та мобільних пристроїв, ресторани все частіше використовують QR-меню для покращення обслуговування клієнтів. Одним з ключових елементів, що можуть вплинути на рішення клієнта замовити ту чи іншу страву, є фотографії в меню. Але які саме фото здатні спонукати до замовлення?

У цій статті ми розповімо:

  • Важливість якісних фото в QR-меню.
  • Хто може зробити фото для QR меню.
  • Етапи зрозумілого ТЗ для фуд фотографа.
  • Як створити якісне фото для QR-menu.

Чому якісні фото в QR menu важливі?

З практики ведення ресторанного бізнесу відомо, що 82% відвідувачів закладів обирають страви по фото тому висока якість фотографій є обов'язковою умовою для будь-якого меню. Чіткі, яскраві та добре освітлені зображення привертають увагу клієнтів і викликають апетит. Ще з важливого, це те, що люди запам’ятовують лише 10% прочитаної чи почутої інформації, а якщо до цієї інформації додати релевантне зображення то цей показник зросте до 65%.

Також важливо враховувати, що фотографії спрощують вибір страви, гість чітко розуміє, яку страву він отримає. Фото - це емоційний тригер, який збуджує апетит та передає смак. Зазвичай люди оцінюють об'єм, ситість та навіть смак страви, саме за фотографією.

Хто робить фото для QR-меню?

Агенція, що спеціалізується на HoReCa. Переваги агенцій — це експертність, висока якість та налагоджені процеси. Вони враховують побажання ресторатора, самостійно готують технічне завдання для фотографа, приїжджають у заклад зі своїм освітленням, реквізитом та технікою, швидко проводять зйомку. Далі обробляють фото.

Фріланс фуд-фотографи. Співпраця з ними зазвичай схожа на співпрацю з агенціями. Однак, не всі фрілансери мають своє освітлення, тому це варто враховувати, якщо зйомка потребує додаткового світла.

SMM-спеціаліст. Якщо в команді закладу є SMM-спеціаліст, який вміє робити якісні фото та обробляти їх, це чудовий варіант для ресторатора. Проте, слід пам'ятати, що зазвичай SMM-спеціалісти не мають власного додаткового обладнання (освітлення, штативи, стійки).

Зрозуміле ТЗ для фуд фотографа.

  1. Запросіть фотографа до закладу, щоб він оцінив світло.
  2. Чітко озвучте свій запит.
  3. Покажіть йому приклади QR меню, що вам подобаються.
  4. Назвіть кількість позицій, які потрібно відзняти, а також покажіть посуд, у якому буде подача (посуд впливає на сприйняття, тому іноді ракурс обирають не лише від страви, а й від тарілки).
  5. Визначтеся з ракурсами, фоном, світлом, форматом (разом з фотографом).
  6. Попросіть фотографа про референси у невеличкій презентації. Це допоможе вам уникнути непорозумінь у майбутньому.

Як самостійно створити якісні фото для QR-menu.

Створення привабливих фото для QR-меню може здаватися складним завданням, але, дотримуючись кількох простих порад, ви можете самостійно зробити високоякісні знімки, які привернуть увагу ваших гостей і підвищать їхню задоволеність.

Перш за все страва має бути повністю у фокусі (без блюру та розмазаних елементів страви). Без фокусу може бути лише фон.

Гарний приклад страви для онлайн QR меню

Бажано, щоб ракурс не змінювався на кожній позиції в меню. Зазвичай фуд-фотографи обирають не більше двох ракурсів на все меню:

  • 90° — для більшості основних страв (особливо для пласких страв: піци, пирогів, супів тощо);
  • 45° — для більшості десертів, а також об’ємних стартерів;
  • 90° — для фото пляшок;
  • 10-20° — для фото коктейлів, лимонадів, кавових напоїв.
Кути огляду для фото страв різних типів, що будуть використані в меню з qr-кодом
Кути огляду для фото пляшок та коктейлів, інших напоїв, що будуть використані в меню з qr-кодом

Фон та обробка усіх фото має бути однаковою, якщо ви хочете, щоб ваше QR-меню виглядало якісно, гармонійно та зрозуміло. Тут варто звернути увагу:

  • на температуру фото (щоб воно не було занадто холодним - синім, чи занадто теплим - жовтим);
  • на кольорокорекцію (наприклад, якщо зелень на фото страви буде жовтуватого відтінку, то страва не буде виглядати свіжою та соковитою, а якщо зелень буде занадто синьою - страва не буде викликати апетиту);
  • на експозицію та контраст (нехай усі фото будуть однаково вирівняні по світлу та контрасту, що зробить сприйняття страв легшим для гостя);
  • на фон - в ідеалі знімати всі страви на однотонному нейтральному фоні (білий/сірий/чорний). Таким чином, гість буде бачити лише те, що йому необхідно - страву).
Фото піцци для онлайн меню з використанням qr кодів. Хороший та поганий приклади фото.

Ми не рекомендуємо перевантажувати фото великою кількістю додаткового реквізиту, а зберігати фокус на страві. Тут варто відкинути художнє сприйняття фотографії й сприймати меню як каталог на маркет-плейсі (бо по своїй суті, так і є). У цьому випадку, краще мінімалістичні та чисті фото з однотонним фоном та легкою тінню, ніж купа зайвих деталей. Іноді, додатковим акцентом може бути сам посуд, це колір посуду або візерунок на посуді.

Зовнішній фигляд QR-menu та картки страви в QR меню від Eat Scan Pay